HomeВсекидневнаСтилна всекидневна в оранжево. Как да го постигнем? [20+ идеи]

Стилна всекидневна в оранжево. Как да го постигнем? [20+ идеи]

Оранжевият цвят има способността да променя цветовете в непосредствена близост до него, да ги правят по-живи и ярки. Той е ведър и топъл цвят, използването на който може да съживи дори и най-тъмната и безлични стаята. Цветът е популярен с това, че е един от любимите на оптимистите, както и на креативните и забавни личности.

Оранжевият цвят в интериора се отличава със следните характеристики :

 • Повишава жизнеността и настроението.
 • Създава усещането за по-топла стая.
 • Създава ефекта на “компресираното пространство”, за това не се препоръчва при малки пространства.
 • Трудно се съчетава със студени цветове.
 • Изглежда добре в комбинация с бяло, сиво, жълто, слонова кост и зелено.

Истината е, че богатият и наситен оранжев цвят не е подходящ за основен цвят в хола. Въпреки това е идеален, когато искаме да акцентираме или да придадем атмосфера в стаята. Най-често този цвят се използва за :

 • Създаване на акцентираща стена
 • Избор на цвят за мебелите
 • Декориране

kak-i-zashto-da-dekorirate-hola-v-oranjevo-20-idei-1g

Може да използвате оранжевия цвят, за да създадете акцентираща стена, като изберете наситен и ярък нюанс или да наблегнете на този цвят, когато избирате цветовете за вашите мебели. Най-лесният вариант за използване на оранжево в интериора е като внесете в дома си оранжеви декоративни елементи, като например текстила в стаята – възглавници, одеяла, завеси, килим и други.

Нюансите

Изборът на нюанси в оранжевия диапазон е много широк. На първо място са цветовете тип “плодове” : праскова, портокал, морков, тиква, кайсия. Други известни нюанси са оранжев корал, кехлибар, мед, бронз, тухла, ръжда – светът около нас е изпълнен с оранжеви нюанси и почти всеки може да се използва в интериора на хола.

 • Някои от плодовите цветове като кайсия, праскова или тиква може да се използва като основен за стаята, особено ако те се комбинират с бял цвят. Това ще увеличи визуално размерите на помещението.
 • Меките нюанси на оранжевото могат да се използват в случаите, когато искате да създадете спокойна и гостоприемна атмосфера.
 • За динамичен и изразителен интериор е по-добре да изберете ярък портокал, морков или коралови нюанси. При използване на активни цветове, какъвто е оранжевия, трябва да запомните правилото: ярките цветове не могат да бъдат повече от 30 на 100, в противен случай вместо динамиката те ще създадат натоварване на сетивата.
 • Ръжда, кехлибар, мед – тези тонове ще бъдат идеални за създаването на стая с източен мотив в интериора.

kak-i-zashto-da-dekorirate-hola-v-oranjevo-20-idei-2g

Комбинациите

Оранжевото в комбинация с други цветове може да създава различни настроения.

 • Комбинация с розови и лилави нюанси. Тази комбинация се препоръчва, ако имате намерение да създадете активен интериор.
 • Комбинация с черно – едно популярно и елегантно решение, което дава възможност да се покаже оригиналност и да се създаде отличителен интериор. Не забравяйте, да не прекалявате с черното.
 • Зелено. При комбинация с този цвят дневната в оранжеви тонове ще придобие ориенталски нотки, и е особено подходящ за интериор в марокански стил, особено ако се използват маслинови тонове.
 • Бяло. Комбинация, която ще намали яркостта на оранжево и ще придаде лекота и усещане за чистота и мир. Нека бялото е на заден план и просто да подчертава оранжевите детайли.

Оранжевото изглежда добре в цветова триада, но е много важно да се изберат правилните цветове. Двата допълнителни цвята трябва да се сливат добре един с друг. Например, към оранжево може да добавите бяло и черно, синьо и жълто, бяло и тюркоаз. Обикновено бялото може да се добавя към всеки чифт от цветове – цвета изглежда хармонично в почти всякаква комбинация.

kak-i-zashto-da-dekorirate-hola-v-oranjevo-20-idei-8g

Оранжеви мебели

Ако използвате оранжеви тонове за мебелите, то цвета на стените трябва да бъде неутрален, като светло бежово или бяло.

Оранжевият цвят е динамичен цвят и се съчетава добре със съвременните тенденции при дизайн, така че мебелите може да бъде с модерна визия и в техния състав може да присъства стъкло, метал и дори пластмаса.

Когато използвате оранжеви елементи в интериора, трябва да сте сигурни, че те са съчетани добре с останалите елементи от стаята и техните цветове.

Всекидневната в оранжеви тонове ще изглежда хармонично, ако цветовете на всички елементи от интериора са балансирани. За да ви помогнем в декорирането сме приготвили за вас една колекция, която включва разнообразни примери за използване на оранжевия цвят върху стените, мебелите и декоративните елементи в хола. Приятно вдъхновяване …

Share With:

Ива Делиева - Автор и главен редактор на онлайн изданието Модерен дом. Определя себе си като всестранно развита личност с множество интереси, като едни от най-силно изразените са интериорният дизайн и архитектурата. Обича да пише за различното, за иновациите и се стреми да открива необичайното, дори и в най-обичайните неща.

support@moderendom.net

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.