Trending News
HomeИновацииПълно ръководство: Колко голям телевизор да избера за своя дом?

Пълно ръководство: Колко голям телевизор да избера за своя дом?

Въпреки, че изглежда като просто пазаруване, изборът на нов телевизор за дома е процес, обвързан с известна доза планиране. Не изключваме вариант, в който отивате в магазина, избирате “най-подходящия” според местните консултанти модел и се прибирате вкъщи, също така не омаловажаваме познанията на персонала в магазините.
Това, което се опитваме да ви кажем е, че ако вложите няколко минути четене и доза прости математически изчисления, ще имате възможност да изберете най-добрия телевизор, съобразен с вашите нужди, помещението, в което ще го позиционирате и бюджета, с който разполагате.
Може би сами сте забелязали, че пазара на телевизори е пренаситен. Производителите предлагат постоянно нови и подобрени модели, а термини като HD, UHD, 4К, QLED, HDR и други, с които означават всяка технология не винаги са разбираеми и създават у нас чувството на дезориентация. В статията сме се постарали да изключим всичко излишно и да ви дадем точно тази информация, от която се нуждаете, за да направите правилния избор.

Размер на екрана


Може би най-важният избор, който ще направите, e изборът на точния размер екран. Телевизорите, които избираме за кухнята или за малката спалня, често са в диапазона между 32 до 42 инча, но когато говорим за основния си телевизор, препоръчваме да се съсредоточите в екраните с големина от 55 инча нагоре.
Макар че не съществуват строги правила за определяне на големината на телевизора и разстоянието, от което ще се гледа, то има някои общи насоки, които е препоръчително да спазвате. Може да изпробвате един от многото онлайн калкулатори, които се предлагат безплатно, или да приложите следното, лесно за използване уравнение, което ще ви даде същите резултати.

При HD телевизорите (1080p), най-близкото разстояние, от което можете да гледате телевизора, като същевременно запазите оптималното си максимално зрително поле, е 1.6 пъти размера на вашия екран. Така например, ако имате 65-инчов телевизор, минималното разстояние за сядане е 2.6 метра (или 104 инча).
Ако искате да започнете с разстоянието за гледане, просто трябва да обърнете аритметиката. Измерете разстоянието от вашия диван до телевизора в метри, разделете го на 1.6, а след това умножете резултата по 39, за да получите големината на оптималния екран в инчове.

В момента най-популярни са UHD и QLED моделите и смятаме, че те са по-разумния избор, тъй като въпреки по-големите размери на екрана, разстоянието до точката на гледане може да е много по-малко. Причината за това е, че тези телевизори имат 4K екрани с по-висока разделителна способност и по-плътни пиксели.
Тук формулата е далеч по-проста, тъй като вместо по 1.6, инчовете на екрана се умножават по 1. Така например един 65-инчов UHD телевизор, можете да се разположи на разстояние от само 1.7 метра (65 инча) от дивана.
В таблицата по-долу сме направили изчисленията вместо вас, като сме включили най-популярните и често купувани размери на телевизори в момента. Показаната минимална препоръчителна дистанция между телевизора и мястото на гледане е разделена в две колони – за екрани с UHD(4K) резолюция и за такива с HD(1080p).

HD или Ultra HD

Както може би вече ви стана ясно, преди да изберете размера на новия си телевизор, първо трябва да решите от кой клас ще е той. Дали ще бъде бюджетен HD, телевизор от по-висок клас Ultra HD / Premium UHD или пък най-доброто от серията QLED – изборът е труден и ви съветваме да не прибързвате.
По-горе ви запознахме с начините за изчисляване на перфектното разстояние за гледане в зависимост от типа на екрана, но какви всъщност са основните разлики между HD и Ultra HD моделите? Основната разлика е в броя пиксели и резолюцията на екраните, а ето и по-подробни данни за по-любопитните.

HD (1080p)

Телевизорите с HD екран са с разделителна способност 1920×1080, често са задоволителни за повечето зрители и са една идея по-евтини в сравнение със сходнен размер от UHD серията. Моделите са отличен избор за много потребители, когато цената е основен фактор и размерите на помещението позволява позициониране на по-далечни разстояния.
Картината е със значително по-ниско качество и тъй като тези модели попадат в по-ниския ценови клас, при тях рядко се интегрират нови технологии, които подобряват картината, звука и цялото потребителско изживяване.

UHD (4K)

Благодарение на екрана с по-висока разделителна способност (3840 x 2160), UHD телевизор (известен също като 4K телевизори) може да показва по-големи детайли от 1080p, когато разбира се възпроизвеждат висококачествено UHD съдържание. В зависимост от разстоянието на гледане, изображенията изглеждат по-остри и с по-гладки линии по ръбовете на предметите.
Хубавото при UHD и Premium UHD моделите е, че повечето разполагат с технологии като HDR и увеличен диапазон от цветове, но за тях ще разкажем в някой от следващите ни материали по темата.

Статията е разработена с помощта на Samsung, чиято нова гама телевизори може да предложи голямо разнообразие от бюджетни Full HD екрани, телевизори от среден клас в сериите UHD и Premium UHD, както и едни от най-добрите модели на пазара от серията QLED TV.

Разбери повече

 

Share With:

Ива Делиева - Автор и главен редактор на онлайн изданието Модерен дом. Определя себе си като всестранно развита личност с множество интереси, като едни от най-силно изразените са интериорният дизайн и архитектурата. Обича да пише за различното, за иновациите и се стреми да открива необичайното, дори и в най-обичайните неща.

support@moderendom.net

Comments
 • Много полезна статия. Браво 🙂

  April 25, 2018
 • Този материал го прочитам тъкмо навреме, след като от няколко дни спорим с жена ми колко голям телевизор трябва да вземем. Специалистите в магазина ми обясниха подобни неща, но на абсолютно неразбираем езеик. Спрял съм се на 4к 55″ и разстоянието ми 1,60 метра, което се вписва. До сега гледах 49″ (124 CM) от това разстояние и бях твърдо решен новият да е по-голям.
  Благодаря за съветите!

  April 25, 2018
 • Според мен това са изключително завишени показатели. Не може от разстояние 3 метра да се гледа 80 инчов телевизор. Това е безумие…Очите ни ще станат на понички.

  January 10, 2019
 • Вие сте се аргументирали, но разстоянията които сте дали тук означават да се гледа на това разстояние само HD TV, ако гледате SD определено 1,6 м. за 60 инча телевизор ,доста ще ви дразни очите.

  March 6, 2019
 • Ъъ всичко ок ама при мен хола е почти 5 метра …и понеже сега обзавеждам след ремонт ми излиза че разстоянието от дивана до телевизора ще е 4-4,5 метра …!!! И какво излиза че трябва да търся 100-тина инча hd или 160 инча за 4k uhd така ли ??? Ами освен да ми препоръчате нещо и да видя какъв му е точно размера (д/ш) че имам участие дали стената няма да дойде малка !??

  May 2, 2019
 • При мен разстоянието до телевизора между 4.5-5.5м. Но ще гледам цифрова телевизия на Виваком и съм се спрял на 4К 55″ понеже това е макс. Размер които ми позволява стената. Мисля че с това качество на телевизия което предлагат няма да е зле.

  November 25, 2019
 • Това са минимални а не оптимални разстояния, самсунг имат интерес да продават по-скъпи продукти

  May 24, 2020
 • Да ти дава жената съвет за китки,цветенца бива,но за телевизори,коли не бива.
  Всяка жаба да си знае гъола.

  December 15, 2020
 • Преди да хванете метъра и да мерите хола, прегледайте плана, за който сте сключили договор с кабелния си оператор. Ако той е нещо от сорта “200 канала, вкл. 20 HD” големият екран по-скоро дразни, защото що-годе качествено изображение ще имате само на двайсетте HD канала…

  January 30, 2021

Leave A Comment