HomeКухняМодерна кухня в черно – съвети и идеи

Модерна кухня в черно – съвети и идеи

В процеса на подбoра на материалите, които публикувам, пред очите ми минават голямо количество проекти и готови реализации на жилища. Благодарение на това, мога да забележа кога нещо се превръща в тренд и става актуално в света на интериорния дизайн. Днес ще поговорим за черния цвят в кухненския интериор и как той постепенно се превръща в тенденция, плюс това ще ви дам няколко съвета, съчетани с интересни идеи.

Най-вероятно голяма част от вас първоначално ще реагират с неприязън към мисълта за кухня в черно представяйки си мрачно място, лишено от стил и удобства, въпреки че кухнята трябва да притежава именно тези две качества. Нека започна като променя представата ви за интериор на кухнята в черно.

Различното черно

Черното се възприема по различен начин в зависимост от големината на стаята, останалите цветове, материалите, върху които е използвано и още много други.

В малката кухня например използвайте черното само за мебелните фасади, столове или маса за хранене. Всички останали повърхности би било добре да предвидите в леки, топли нюанси като мляко, сметана, светло бежово, бледо жълто и други подобни. Това ще помогне да запазите визуалния обем на помещението, когато то е със скромни размери.

В кухня с по-големи размери може да действате по-смело, като не се ограничавате само до черни фасади, а включите в интериора тъмни плотове и подови настилки, например. Въпреки всичко, стените и тавана се препоръчва да останат в светли нюанси, за да се запази равновесието.

Мат или гланц ?

Днес матовите и гланцовите повърхности са еднакво популярни и е съвсем логично да се запитате кой вид би бил по-подходящи за черните фасади във вашата кухня.

Последни проучвания показват, че гланцовите повърхности се избират по-често от хората на възраст между 30 и 40 години, а матовите от сравнително по-младите. Също така е редно да припомним, че отпечатъците от пръсти и други замърсявания са особено забележими върху блестящи фасади, особено при такива с тъмни цветове.

Въпреки всичко, съветът на Модерен Дом е да се ръководите от вътрешното си усещане и това кое от двете покрития предпочитате повече. Ако кухнята ви е в класически, еко или скандинавски стил, по-подходящия избор би бил мата. Но за кухня в хай-тек, модерен или минималистичен стил гланца е много по-подходящ.

Естествените материали

Ако искате въпреки предимно черния си цвят, вашата кухня да се усеща уютна и топла, то естествените материали са това, от което имате нужда. Черното се съчетава добре с почти всички естествени материали, като дърво във всеки вид и цвят, камък, тухла, мрамор, както и дишащи материи (лен, памук и вълна) за кухненския текстил и мебелна тапицерия.

moderna-kuhnq-v-cherno-saveti-i-idei-5g

moderna-kuhnq-v-cherno-saveti-i-idei-6g

Осветлението

Качественото осветление е особено важно в кухня с интериор в черно. Още при планирането на кухнята, помислите добре за качественото осветление и осигурете захранване до всички работни повърхности, стенни аплици и други функционални области на стаята.

Не забравяйте също, че светлината идваща от осветителните тела при кухня в черно, би трябвало да е с цвят топло бяло / жълто (2700К-3300K).

moderna-kuhnq-v-cherno-saveti-i-idei-7g

moderna-kuhnq-v-cherno-saveti-i-idei-8g

Комбинирането

Черният цвят има едно страхотно свойство – той изглежда прекрасно, когато се комбинира с други цветове, както например бяло, кремаво или дървесно кафяво.  Въпреки това, внимавайте с избора на допълнителни цветове, тъй като неправилния избор може да има обратен ефект и да направи интериора на вашата кухня неприятен и тежък.

moderna-kuhnq-v-cherno-saveti-i-idei-9g

moderna-kuhnq-v-cherno-saveti-i-idei-910g

Кухненските интериори с преобладаващо черен цвят са модерни и могат да бъдат много стилни, стига да подходите към тях с внимание. Надявам се прочетеното в тази статия да ви помогне във вземането на правилните решения.

Share With:

Ива Делиева - Автор и главен редактор на онлайн изданието Модерен дом. Определя себе си като всестранно развита личност с множество интереси, като едни от най-силно изразените са интериорният дизайн и архитектурата. Обича да пише за различното, за иновациите и се стреми да открива необичайното, дори и в най-обичайните неща.

support@moderendom.net

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.