HomeАпартаментиКогато 24 м² са достатъчни! Микро апартамент в Сидни

Когато 24 м² са достатъчни! Микро апартамент в Сидни

В статията ще разгледаме едно интересно местенце, което се е превърнало в уютен и функционален дом за младо семейство, въпреки оскъдните си размери. С големина от само 24 м², малкото жилище предлага просторно основно помещение, в което са поместени дневната и кухненския бокс, отделна спалня и стандартна баня с тоалетна.

За да постигне високо ниво на ефективност, въпреки малките размери на жилището, собственика следвал японската методология 5S, която се използва за ефективно организиране на работното място и поддържане на продуктивна работна среда и е част от придобилата световна популярност концепция Lean. Като философия тя използва 5 японски термини :

  • Seiri (整理) сортиране
  • Seiton (整頓) акуратност
  • Seiso (清掃) почистване
  • Seiketsu (清潔) стандартизиране
  • Shitsuke (躾) усъвършенстване

Изработени по поръчка и оптимизирани за конкретните условия на апартамента, мебелите осигуряват достатъчно място за съхранение на нещата на собствениците, без визуално да нарушават спокойната обстановка. За да се увеличи ефективността на кухненската зона, тя е разделена на две основни части – мокра и суха. Сухата зона е интересна с това, че в нея е скрита и голяма трапезарна маса, а мократа с това, че е скрита от погледите.

Сгъваема перфорирана стена разделя спалнята от хола, като чрез мрежестата си структура позволява въздуха и светлината да проникват през нея. В стената има и телевизор с плосък екран, който се върти на 180 градуса, така че да може да се гледа от едната и от другата страна. Въпреки, че е наистина малка, спалнята е напълно достатъчна, за да изпълнява основната й роля – да предоставя удобно място за спане и допълнително пространство за съхранение.

Share With:

Ива Делиева - Автор и главен редактор на онлайн изданието Модерен дом. Определя себе си като всестранно развита личност с множество интереси, като едни от най-силно изразените са интериорният дизайн и архитектурата. Обича да пише за различното, за иновациите и се стреми да открива необичайното, дори и в най-обичайните неща.

support@moderendom.net

Comments
  • Номер едно сте! Смело напред.

    December 1, 2017

Leave A Comment