HomeВсекидневнаКак да планирате и обзаведете хола си [Съвети и идеи]

Как да планирате и обзаведете хола си [Съвети и идеи]

Холът е онази част от апартамента ви, която събира цялото семейство и ако планирате редизайн, то би било добра отправна точка да помислите колко хора трябва редовно да се поберат във вашия хол. Според интериорния дизайнер на Моми Студио – Антония Саранеделчева това ще ви помогне да изберете правилните мебели и тяхното разположение.

 

Каква да бъде меката мебел в хола?

Голямо семейство ще се нуждае от голям диван и няколко фотьойла, за да е сигурно, че всеки може да седне някъде. Ако пространството е ограничено, сгъваемите табуретки и пуфовете са интелигентен начин да се осигурите допълнителни места, които могат лесно да бъдат прибрани в моменти, когато в къщата има по-малко хора.

Как да подредите мебелите в хола?

Това зависи от размера на вашата всекидневна. Малките всекидневни изискват мебелите да “уплътнят” стените, за да разполагате с повече пространство за съхранение. В същото време да има достатъчно усещане за простор.

Ако разполагате с повече място, можете са си позволите да отдалечете мебелите от стените. Това работи особено добре в жилищни пространства с отворен план, като помага да разпределите различни зони, за релакс, хранене, готвене.

Килимът също може да помогне за зониране на жилищното пространство, като го кара да се чувства по-интимно.

Ако вашия хол е мястото, където гледате телевизия, разбира се, че трябва да се разположат места за сядане, за да се даде добър изглед към телевизора. Дневните без телевизор ви дават свободата да изберете по-естетически приятна фокусна точка, независимо дали става въпрос за камина, декоративно огледало или масичка за кафе. Ако пък имате телевизор, но не искате да се вижда, когато не го гледате, винаги можете да го скриете зад вратите на атрактивен телевизионен шкаф.

Идеи за съхранение в хола

Доброто планира на местата за съхранение в хола е почти толкова важно, колкото и доброто оформление и обзавеждане. В пространството може много бързо да настане бъркотия, особено когато се използва от цялото семейство – всеки ден. За това е важно всяко нещо да има своето място.

Холната масичка с чекмеджета или скрит рафт е идеална за съхранение на дистанционните и други дребни аксесоари. Отвореният стелаж е чудесен за книги и аксесоари, но е полезно да имате някакво чекмедже или шкаф за съхранение, където можете да приберете неща като лаптопи и други предмети, които се използват периодично. Не забравяйте да оставите достатъчно място за мебели с врати или чекмеджета да се отворят свободно.

Кой е най-добрият начин за осветяване на хол?

Всекидневните са многофункционални пространства, така че те се нуждаят от осветление за всички различни задачи, които трябва да се изпълнят. Първо, ще ви е необходим общ източник на светлина, който да осигури равномерната осветеност на стаята.
Стенните лампи и настолните лампи ще създадат по-мека периферна светлина, когато е време да се отпуснете. Светлината от лампион за четене до удобно кресло, ще позволи на читателите да се съсредоточат върху книгата си, без да заслепява с нея останалата част от стаята.
Можете също така да помислите за добавяне на акцентно осветление, като например светлина към картина, за да привлечете вниманието към любимо произведение на изкуството.
Добре е да имате поне два кръга за осветлението на хола си – една за основната светлина и една за по-меко осветление – както и димер превключватели, така че да можете да контролирате нивото на осветеност според времето на деня и настроението.

Няколко тенденции, които да вземете под внимание при обзавеждането на вашия хол

Цветове

Обзавеждането на хола се характеризира с цветни решения, които съживяват дори на пръв поглед тривиални детайли. През последните години интериорният дизайн изисква голям основен акцент, например разчупен стол в ярък цвят.

Жълтите лимонови тонове се промъкват постепенно дори и в по-строги стилистични интериори със сива гама. Благодарение на тях, обикновеният интериор ще блести с ободряващи нотки на градска елегантност.

Сините нюанси, особено тъмно синьото, често се комбинира с традиционно бяло, жълто и оранжево, но не забравяйте, че винаги са актуални смелите решения! Неочаквано, в комбинация със синия цвят, влизат нюанси на виолетово, внасяйки уникална космическа естетика в дизайна на хола.

Мебели

Според специалистите актуални ще бъдат мебелите в ретро стил от 60-те години. Въпреки че не се вписват в повечето стилове, има решение в лицето на модерните мебели, които запазват меки им линии и палави цветове на текстила. Но това не е оригинал или копие, а модерна интерпретация.

Покрития и материали

Като общо правило, интериорният дизайн на хола през 2020 създава усещане за пълна гладкост! Тази идея за комфорт, разбира се, се основава на гениално подбрани материали. Меки на допир естествени тъкани са задължително да фигурират в модерния хол! Специалистите споделят, че тенденциите в обзавеждането на хола е подвластно на перфектна координация между цвят, форма и материали. Актуални ще бъдат отново геометричните шарки в текстила. Използвайте възглавници с различни цветове и с различни шарки, за да създадете забележителен контраст с дивана.

А под влиянието на барока луксозните кадифени тапицерии са на преден план. Те са подходящи за големи стаи, но могат също да бъдат включени и в по-малката площ, като е необходимо обаче да се избягват ярките декоративни елементи.

Естественото дърво е подходящо не само за подове, но и за стени и тавани. Тапетите, използвани в хола остават актуални.

Share With:

Ива Делиева - Автор и главен редактор на онлайн изданието Модерен дом. Определя себе си като всестранно развита личност с множество интереси, като едни от най-силно изразените са интериорният дизайн и архитектурата. Обича да пише за различното, за иновациите и се стреми да открива необичайното, дори и в най-обичайните неща.

support@moderendom.net

No Comments

Leave A Comment