HomeUncategorized @bgКак да изберете перфектния цвят на боята

Как да изберете перфектния цвят на боята

За мен изборът на перфектния цвят на боята, винаги е бил свързан със силен стрес. От една страна, защото може би се вманиачавам, а от друга, защото видовете боя на пазара, са милион и това прави избора труден.

Обичам да взимам решения що се отнася до декориране на апартамента, но избирането на конкретен цвят боя може да ме доведе до лудост.

За мой късмет баща ми е професионален бояджия и от него съм научила най-добрите съвети, които сега ще предам и на вас.

Избор на цвят, който е подходящ за вас

Пет съвета от професионалист

Стеснете кръга на декоративната боя от даден цвят до 10 нюанса. Да речем ако искате сива боя – спрете се на 10 нейни нюанси и не повече. Мострите за боя от местните магазини ще ви свършат работа.

цвят на боята

 1. Купете малки мостри от всеки от тези цветове и нюанси, за да боядисвате по стените във вашето пространство. Нарисувайте достатъчно голяма проба, за да можете наистина да разберете как изглежда цветът и дали е вашият.
 2. Наблюдавайте тези проби във всички различни часове на деня, за да сте сигурни, че обичате външния вид на стената си със слънчева светлина, без слънце, на тъмно… схващате идеята ми.
 3. Боядисайте пробите до други ключови компоненти на дизайна на стаята. (т.е. до плотове, до тапицерията, до диван, близо до килима и т.н.) Това ще ви помогне не само да харесате цвета на боята, но и да разберете как цветът на боята се съчетава заедно с другите ключови елементи на стаята.
 4. Ето тук нещата стават малко по-сложни (Възможно ли е това при избора на цветове на боя?) Баща ми рисува пробите по стените, но съществуващият зелен цвят играеше трикове в очите ни, когато гледахме тона на сивите проби на стената. Със зеленото точно до него, сивата проба изглеждаше оцветена в лилаво, което НЕ отговаряше на визията, която търсим.

За да се преборим с този проблем, залепихме бяло хартиено тиксо около пробата, което в крайна сметка скри зеленото и ни позволи да се фокусираме върху истинския тон на сивото.

Научен урок

Когато избирате перфектния цвят на боята, уверете се, че съществуващият цвят на стената не влияе на решението ви, играейки си номера с очите ви.

Покрийте съществуващия цвят на стената с цветовете, с които ще бъде съчетан в новата ви стая, така че пробните да изглеждат по-точни, отколкото може до старата боя.

 1. Черпете идеи от Pinterest, за да видите как изглежда вашият избор на цвят в пространствата на други хора. Разбира се, няма как изцяло да разчитате на снимки в социалните мрежи да ви дадат пълна представа за цвета, тъй като снимките и усещанията на живо често се разминават, поради неточности в светлината, но все пак е някакъв ориентир.

Освен това тези пространства могат да ви дадат полезни идеи какви акцентни цветове харесвате с боядисания цвят, какви цветове на мебелите се съчетават добре и т.н.

Нека обобщим какво научихме до тук в десет стъпки:

 1. Изберете общ цвят.
 2. Стеснете този цвят до 10 или по-малко реални нюанси на боята, като използвате мостри за боя или цветна колода. Потърсете в Pinterest или Google Image снимки на тези цветове на боята, използвани в пространствата на други хора.

Имайте предвид, че те може леко да се разминават, поради фотографската светлина, но ще ви осигурят обща представа за цвета.

 1. Вземете примерни мостри на всеки цвят, на който сте се спрели.
 2. Нарисувайте проби на стената до ключови елементи от дизайна в стаята.
 3. Уверете се, че съществуващият цвят не влияе на решението ви, покрийте този стар цвят по най-добрия възможен начин.
 4. Оценявайте и наблюдавайте цветовете по всяко време на денонощието, за да сте сигурни, че харесвате цвета във всички различни нюанси на светлината.

 1. Изберете вашия „печеливш“ цвят в правилния блясък.
 2. Цветът съвпада с този точен цвят, като използвате марката боя, с която обичате да работите. (Любопитен факт: почти всеки магазин за бои или търговец на дребно може да съчетае цвета на всеки цвят боя с предпочитаната от вас марка.)
 3. Боядисайте вашето пространство и обикнете новия му облик.
 4. В момента не говори учителят, а по-скоро ентусиастът и декораторът в мен – доверете ми се, когато ви казвам, че преди да преминете към боядисване, е хубаво да си напишете домашното и така вероятността да обикнете цвета си впоследствие и новия облик на стаята си, ще бъде много по-голяма. Няма да съжалявате, а ще се наслаждавате!
Share With:

Ива Делиева - Автор и главен редактор на онлайн изданието Модерен дом. Определя себе си като всестранно развита личност с множество интереси, като едни от най-силно изразените са интериорният дизайн и архитектурата. Обича да пише за различното, за иновациите и се стреми да открива необичайното, дори и в най-обичайните неща.

support@moderendom.net

No Comments

Leave A Comment