Trending News
HomeКухняТенденциите в кухнята за 2024 година: “радостта от живота” е на първо място в списъка с приоритети за дизайна

Тенденциите в кухнята за 2024 година: “радостта от живота” е на първо място в списъка с приоритети за дизайна

Докато пищният Арт Деко, свръхмодерният максимализъм и дори Барбикор имаха своите моменти под слънцето през изминалата година, на хоризонта за 2024 г. се очертава по-спокоен и успокояващ подход към дизайна на кухнята. Освен като пространство за разгръщане на кулинарното ни творчество, кухните ни стават все по-важни като място за поддържане на връзки със семейството и приятелите.

“През 2024 г. “радостта от живота” е на първо място в списъка с приоритети за дизайна”, казва Кери Кели, главен изпълнителен директор и творчески директор на Kerrie Kelly Studio. “Хората все по-често избират многофункционални пространства, които могат да се адаптират към различни функции, като например кухненски острови с интегрирани места за сядане и съхранение, за да се създаде многофункционален център за готвене, хранене и общуване.”
Повечето от водещите тенденции в кухнята през 2024 г. правят живота в кухнята по-лесен, по-рационален и по-малко хаотичен. След несигурността от последните няколко години всички ние заслужаваме пространство, което е успокояващо отстъпление от реалността, като същевременно отразява стилна палитра от красиви дизайнерски елементи. Ето какво според експертите ще бъде актуално през следващата година.

Многопластово осветление

“Най-горещата тенденция в кухненското осветление е свързана с напластяване и създаване на разнообразна атмосфера”, казва Кели. “Виждаме, че се отстъпва от смелите висящи светлини над кухненските острови и трапезариите, като същевременно се отдава предпочитание на интегрираното осветление под шкафовете, за да се добави функционалност и докосване на блясък.”

Друга тенденция в осветлението са свещниците, които съчетават стил и полезност.  Суетното осветление определено не е на почит. “Край на осветлението, което претоварва кухнята”, казва Шелби Ван Дейли, основател и главен дизайнер на Daley Home. “Светлините, които са опростени и позволяват на окото ви да вижда цялата кухня, са актуални.”

Топли, богати цветове

Монохромните, изцяло бели кухни не са толкова популярни, колкото бяха преди. “Свидетели сме на възраждане на драматични цветови тонове, които внасят силен контраст, като топли, наситени нюанси, съчетани с недотам неутрални”, казва Кели. Наред със синьото и зеленото, централно място заемат наситеното кафяво, опушеното синьо, червеното и лилавото, които придават на кухните уютна и привлекателна атмосфера. Смесването на светло или тъмнобоядисана дървесина с наситени цветове също е актуално. „Цветът може да придаде на пространството индивидуалност и чар, а оцветената дървесина придава на пространството усещане за топлина и дълбочина.”

Но в кухните започват да се появяват дори по-смели цветове. “Бургундското и оранжевите нюанси се промъкват в кухните”, казва Бетани Адамс, директор на Bethany Adams Interiors. “Те не са за хора със слаби сърца, но ако жадувате за уютна кухня, няма по-добра палитра.” Ако искате да започнете с малки стъпки, предлага Ван Дейли, просто оцветете или боядисайте дръжките на шкафовете си. “Това създава много очарователна визия в кухните.” Матовочерните и титановите покрития стават все по-популярни. От друга страна, месингът все още е актуален, особено с акцента върху винтидж външния вид, казва Лора Уилямс, водещ дизайнер в ATX Interior Design.

Високо драматичен мрамор и камък

Естествените материали, като мрамор, са задължителни за плотове и подови настилки. “През последните години белият мрамор се счита за рисков материал за плотове поради податливостта му на петна и начупване”, казва Уилямс. “Но собствениците на жилища поемат риска в името на естествените му зашеметяващи жилки и вълни. Те са по-приемливи към “несъвършенствата”, които се появяват при ежедневната употреба, позволявайки на повърхността да разкаже своите “житейски истории”.

Популярни са и земните нюанси и ярките жилки на кварцита. “Използването на тези видове материали не само осигурява връзка с красотата на нашия природен свят, но и предизвиква усещане за светилище и хармония в домовете ни.”

Много собственици на жилища отдават приоритет на устойчивостта и материалите с ниски разходи за поддръжка. “Клиентите прегръщат разновидностите, наподобяващи естествен камък”, казва Кели.

Кухни на открито и връзка с природата

Друга тенденция, която продължава да се развива, е интегрирането на вътрешните и външните пространства. “Клиентите искат безпроблемен преход към външното пространство с големи плъзгащи се врати, подобни материали и допълващи се цветови палитри, което позволява на семействата и приятелите да се наслаждават на свежия въздух, докато готвят”, казва Кели.

На закрито все по-често се появяват “уелнес кътове”. Тези пространства разполагат със системи за филтриране на вода и специални зелени площи за отглеждане на пресни билки или покълнали микрозеленчуци, казва Кели. Тези тенденции съчетават най-доброто от здравословния начин на живот със силата на растенията и биофилния дизайн.

Индукционни готварски плотове

Индукционното готвене е популярно в Европа от десетилетия и става все по-разпространено в САЩ – тенденция, която се подхранва от дебата относно безопасността на газовите печки през изминалата година. “Индукционното готвене произвежда по-малко изпарения, отколкото готвенето на газ, така че наистина не е необходимо да се използва огромен аспиратор или вентилационен капак”, казва Адамс. “Това открива много повече възможности за рециркулация на низходящите потоци или дори за отказ от аспиратор в по-старите жилища, където вече има достатъчно въздушен поток.”

Междувременно остарелите и обемисти уреди определено са на път да отпаднат.

Общи места за хранене

Кой би си помислил, че скромната кухненска маса ще се счита за тенденция в дизайна? “Семействата все по-често съсредоточават дейностите си в кухнята, където докато приготвят вечерята, споделят заедно питието си и се разказват как е минал денят им. За целта кухненските острови трябва да побират цялото семейство, а столчетата на плота – да са удобни. В свят, пълен с компютърни екрани, може би всички копнеем за пряк контакт с очите – потребност, която е устойчива на тенденциите‘‘, смята Кели, а ние сме напълно съгласни с нея.

снимки: unsplash

Share With:

Ива Делиева - Автор и главен редактор на онлайн изданието Модерен дом. Определя себе си като всестранно развита личност с множество интереси, като едни от най-силно изразените са интериорният дизайн и архитектурата. Обича да пише за различното, за иновациите и се стреми да открива необичайното, дори и в най-обичайните неща.

support@moderendom.net

No Comments

Leave A Comment