HomeКухняВсичко, което трябва да знаете за обзавеждането на малка кухня

Всичко, което трябва да знаете за обзавеждането на малка кухня

Щом четете тези редове, може би и за вас реалността е такава, че колкото и да ви се иска да се развихрите в добре оборудвана, просторна и удобна кухня, сте принудени да се съобразявате с тясното пространство на малкия кухненски кът.

Това е наистина неприятно, но пък от друга страна е едно голямо предизвикателство. То се изразява в това да съумеете да обзаведете малката кухня, така че готвенито в нея да се превърне в приятно занимание и да измести недостатъците на тясното пространство. Вече сме показвали статия с идеи за това, как да обзаведете малката си кухня, но днес ще поговорим за нещо друго, което всъщност е много важно.

Ще ви покажем, какви са препоръчителните пропорции на кухненското обзавеждане, препоръчителните разстояния между различните компоненти в кухнята и няколко полезни съвети за безопасност.

Задължително в една малка кухня трябва да използвате вертикалното пространство, но това вече го знаете. Това, което не знаете е, че има препоръчителни разстояния, които е добре да спазвате, за да изпитате максимален комфорт и за да сте в безопасност.

Минималното разстояние от работния плот до шкафовете над него е от 50 до 70 сантиметра. Това ще ви спести надигането на пръсти или нуждата от чужда помощ, за да достигнете до вещите в шкафа и ще ви предпази от инциденти, като например да си ударете главата.

Аспираторът е неизменен кухненски помощник. Може би не знаете, че има препоръки за минималното разстояние между него и котлоните на вашата печка. То е 65 см. и ще ви осигури правилна циркулация на въздуха.

vsichko-koeto-trqbva-da-znaete-za-obzavejdaneto-na-malka-kuhnq-1

Когато сте се спрели на П-образна кухня, независимо дали така ви харесва или помещението ви го изисква, трябва да си осигурите удобно движение между двата плота. Минималното разстояние, което трябва да оставите между двата плота е 120 см. Това ще ви осигури комфорт, както и безпроблемно и свободно движение.

vsichko-koeto-trqbva-da-znaete-za-obzavejdaneto-na-malka-kuhnq-2

Ако сте се избрали, кухня с L-образна форма, трябва да помислите хубаво за вратите на долните шкафове. Не допускайте крайните врати да се отварят навън, за да си спестите неудобства. Ако все пак това се налага, помислете как ще предпазите стената, тъй като дръжката на последната врата ще се удря в нея.

vsichko-koeto-trqbva-da-znaete-za-obzavejdaneto-na-malka-kuhnq-3

Друго, върху което трябва да помислите са ъгловите шкафове. Не поставяйте чекмеджета, които се издърпват навън в ъгъла на L-образната кухня. Това може да ви постави в доста неудобни ситуации и да попречи на правилното използване на шкафовете и чекмеджетата.

COepUJeC1-w

Ако трапезарията ви се намира в близост до кухненското оборудване е добре да знаете, че минималното разстояние от кухненския плот и масата за хранене не трябва да е по-малко от 90 см. Това ще осигури удобство, както на готвещия, така и на тези, които са около масата.

vsichko-koeto-trqbva-da-znaete-za-obzavejdaneto-na-malka-kuhnq-5

Препоръчителното разстояние от котлоните до мивката е минимум 50 см. Това ще ви предпази от неприятни пръски върху керамичните котлони идващи от течащата вода в мивката и ще ви спести много главоболия. Също така, ще имате и място за поставяне на прибори и продукти, между две от най-използваните кухненски приспособления.

vsichko-koeto-trqbva-da-znaete-za-obzavejdaneto-na-malka-kuhnq-6

Ако имате бебе или малко дете в семейството, избягвайте да поставяте чекмеджета под плота с котлоните, ако те са отделен модул. Така ще осигурите безопасност за вашето семейство.

vsichko-koeto-trqbva-da-znaete-za-obzavejdaneto-na-malka-kuhnq-7

И последният практичен съвет, който ще ви дадем в тази статия е свързан с електричеството. Може би всеки би се досетил за него, но ние сме длъжни да го споменем. Не поставяйте контакти в близост до мивката! Водата и тока не са добри приятели 🙂

vsichko-koeto-trqbva-da-znaete-za-obzavejdaneto-na-malka-kuhnq-8

Share With:

Ива Делиева - Автор и главен редактор на онлайн изданието Модерен дом. Определя себе си като всестранно развита личност с множество интереси, като едни от най-силно изразените са интериорният дизайн и архитектурата. Обича да пише за различното, за иновациите и се стреми да открива необичайното, дори и в най-обичайните неща.

support@moderendom.net