Trending News
HomeАпартаментиВеликолепен проект за малък апартамент

Великолепен проект за малък апартамент

Рядко попадам на интериорен проект, който да ми хареса във всяко едно отношение – да е стилен, да отговаря на нуждите на собственика, да има добре обмислено зониране и други. Днес попаднах на един точно такъв проект, за който ще ви разкажа с най-голямо удоволствие.

Жилището се намира в предградията на Москва и е предназначено за млада жена, която обича да готви, да пътува и да прекарва време с приятелките си. Проектът е дело на интериорното студио Geometrium и както сами ще се убедите, дизайнерите са се справили блестящо с всяка една от поставените им задачи.

velikolepen-proekt-za-malak-apartament-1g

Най-важното, което трябва да споменем преди да започнем със същинската част е, че дизайнерите са провели няколко предварителни разговора със собственичката на жилището, за да определят нейните интереси, желания и вкусове.

На първо място ще разгледаме кухнята, тъй като тя е сърцето на този дом. В този проект на кухнята се гледа като на част от зоната за живеене, а не просто като на кът за готвене. В центъра на стаята е поставен кухненски остров, който освен, че осигурява работна площ, играе и ролята на бар плот с три високи стола.

Срещу островa е поставен удобен диван, около който е изградена система от рафтове и шкафове. Както споменахме по-горе, собственичката обича да готви и да общува с приятелки, а проектирана по този начин, кухнята и позволява да прави и двете едновременно.

Фокусната точка в кухненската зона е картата на света, направена от лазерно изрязан шперплат и поставена на централно място, зад кухненския остров. Идеята отново е на собственичката на апартамента, която пътува много често и възнамерява да закачва снимка на всяко кътче, което е посетила върху картата в кухнята. Друг интересен елемент от интериора на кухнята е черната дъска зад мивката, която позволява на младата дама да записва и изтрива важни за нея неща.

velikolepen-proekt-za-malak-apartament-2g velikolepen-proekt-za-malak-apartament-3g velikolepen-proekt-za-malak-apartament-4g

В коридора откриваме голям гардероб, на който една от вратите му е изцяло огледална. Тази техника не е случайна. Тя създава илюзията, че кухненското пространство е по-голямо, а също така огледалото отразява светлината от прозореца, което осветява допълнително стаята. Докато разглеждате снимките на коридора, обърнете внимание на бялата врата, която води до банята. Тя е умишлено “скрита” в декора, за да се запази ефекта на хомогенна бяла повърхност.

velikolepen-proekt-za-malak-apartament-6g velikolepen-proekt-za-malak-apartament-7g

Холът също е малък и е запазил семплият и минималистичен почерк, който видяхме в кухнята. За да се оптимизира пространството, вместо обикновена врата е поставена плъзгаща се такава. Обзавеждането е сведено до минимум – голям разтегателен диван, който служи и за спане, малка холна маса, фотьойл и лампа с чупещо се рамо. Върху стената срещу дивана е изградена модулна система, предлагаща много скрити места за съхранение. Белият цвят и огледалните врати спомагат за визулано увеличаване на пространството в малката стая.

velikolepen-proekt-za-malak-apartament-8g velikolepen-proekt-za-malak-apartament-9g velikolepen-proekt-za-malak-apartament-910g

Балконът е също толкова функционален, колкото и останалата част от жилището. Той е предвиден за почивка – четене на книги, кафе с приятели или уединение. В единият ъгъл е поставен диван с възглавнички, а в другия – малка маса с два стола.

velikolepen-proekt-za-malak-apartament-911 velikolepen-proekt-za-malak-apartament-913g

В банята, отново по желание на собственичката, е поставена вана. Интересното тук е, че подът под ваната е покрит със специални камъни, наподобяващи шисти, а стените около ваната са декорирани с 3D панели.

velikolepen-proekt-za-malak-apartament-914g velikolepen-proekt-za-malak-apartament-915g velikolepen-proekt-za-malak-apartament-916g

Share With:

Ива Делиева - Автор и главен редактор на онлайн изданието Модерен дом. Определя себе си като всестранно развита личност с множество интереси, като едни от най-силно изразените са интериорният дизайн и архитектурата. Обича да пише за различното, за иновациите и се стреми да открива необичайното, дори и в най-обичайните неща.

support@moderendom.net