Trending News
HomeДекорацияТапетите – Класическият начин да покажем стил

Тапетите – Класическият начин да покажем стил

Не знам защо но, когато кажем тапет като че в съзнанието ни веднага изниква соц. панелен апартамент, облепен с тапети, чийто дизайн с нищо не подобрява вътрешният и домашен комфорт, а напротив – прави го мрачен, студен и пожълтял.  Спомням си как най-добрият случай бе, да отидеш на гости и свикнал да гледаш едни и същи шарки по стените, изведнъж пред погледа ти да се появи кичозен пейзаж на Средиземноморието, каращ те да мечтаеш за „чужбината“ . И така, минаха доста години, докато се научим и започнем да харесваме истински красивото и естетично в интериорния дизайн, но някак си тапета, като интериорно решение остана на заден план.

Не и този! Тапетите на Farrow&Ball са друг клас, друг стандарт, друго преживяване. Това не са просто тапети, това е история – с това се отличават моделите луксозни тапети на английската марка. Като казвам, че са с история, нямам предвид, самата история на започване на производството на тапетите или основаването на компанията, която е не по-малко интересна. В богатата гама, която производителят предлага, всеки модел, всяка шарка, всеки щрих има своя собствена история, свързана с важен исторически период. Повечето дизайни са взети от копринени платове, познати ни от 17-ти, 18-ти и 19-ти век, открити в интериора на замъци във Франция, Италия, Англия и други. Farrow&Ball си имат специален екип, който има една единствена цел – 365 дневни обиколки около света в търсене на най-интересното хрумване на човешката фантазия, пресъздадена върху платове, картини и форми. Това е основното, за да започне един тапет да се произвежда.

Моделът Bumble Bee например е може би с една от най-интересните истории. Дизайнът му е открит върху копринен плат в спалнята на Жозефин Бонапарт – първата съпруга на Наполеон Бонапарт. Всъщност пчелите са символ на империята на Наполеон и са от голямо значение за него. На церемонията по провъзгласяването му за император, той е облечен с мантия с 300 извезани златни пчели.

Раираните тапети пък винаги са били обичани и неостаряващи като дизайн. Но това, което отличава луксозните тапети Tented Stripe на Farrow&Ball, освен печатът с боя вместо мастило е начинът, по който е изработен дизайнът. Всъщност той е вдъхновен от херцога на Уелингтън или по-скоро от военната му палатка. Херцогът е воювал с Наполеон Бонапарт близо 4 години в Испания.

 

 

 

 

 

 

 

Разбира се има и по-модерни дизайни, като имитация на паркет, леопардови шарки, или пък красиви геометрични фигури, както и класически тапети богати на цветя и орнаменти. Но може би най-важното е, че те са създадени със специално внимание към детайла и високо качество на изработката, което ги поставя в категорията луксозни тапети.

da-pogovorim-za-izborat-na-tapeti-3
da-pogovorim-za-izborat-na-tapeti-2

 

Share With:

Ива Делиева - Автор и главен редактор на онлайн изданието Модерен дом. Определя себе си като всестранно развита личност с множество интереси, като едни от най-силно изразените са интериорният дизайн и архитектурата. Обича да пише за различното, за иновациите и се стреми да открива необичайното, дори и в най-обичайните неща.

support@moderendom.net

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.