Trending News
HomeАпартаментиРеставрация на артистично таванско ателие в центъра на София

Реставрация на артистично таванско ателие в центъра на София

Старите сгради строени в миналия век предлагат нещо много повече от място за живеене. Те носят в себе си почерка на архитектите и стиловете популярни по времето на тяхното строителство и разказват истории, които много трудно успяваме да съхраним и предадем на бъдещите поколения.

В този материал ще направим именно това – ще ви разкажем една черно-бяла история и ще ви покажем как едно място претърпява своята безспорно необходима метаморфоза, но запазва духа си, благодарение на своя собственик.

restavratsiq-i-nov-interior-za-staro-jilishte-v-sofiq-top

С нас се свърза Андрей Литвинов, който наскоро завършва ремонта на новия си апартамент и във връзка с това ни разказа вдъхновяваща история, която днес споделяме с вас.

Той случайно открива уникалното таванско помещение в плачевно състояние, но с голям потенциал, притежаващ топла, уютна и артистична аура и решава да го придобие. Апартаментът се намира в сграда, строена през 50-те години на миналия век. Позициониран е на последения 5-ти етаж, а общата му площ е 92 м². През 1957 г. Съюза на българските художници дарява помещението на Йова Раевска в качество на студио, където да твори.

iova-raevskaЙова Раевска е известна българска керамичка, автор е на много творби, по-известни, от които са декорацията на входния хол на Министерския съвет в София, капитела на ЦУМ и много други. Наследниците й емигрират в Съединените Щати през 70-те, а ателието било изоставено на произвола на съдбата до момента, в който Андрей го открива и съживява с помощта на брат си Сергей.

Реставрацията започнала с едно от най-големите предизвикателства – ремонта на покрива и двата огромни прозореца, които трябвало да се демонтират. Единственото решение било монтажа на нови прозорци от VELUX и понеже никъде в България нямало толкова голям модел, се наложило те да бъдат поръчани специално от Дания.

Едно от интересните решения, които взима собственика е да не променя геометрията на помещенията, затова основната част на жилището останала в оригиналния си вид – тип студио. За да бъде пригодено основното помещение за нуждите на керамичната обработка, в него била изградена голяма керамична пещ, която била демонтирана още в начален етап от ремонта, за да се освободи място във формата на ниша, предвидена за монтаж на гардероб.

restavratsiq-i-nov-interior-za-staro-jilishte-v-sofiq-2-1
restavratsiq-i-nov-interior-za-staro-jilishte-v-sofiq-3

restavratsiq-i-nov-interior-za-staro-jilishte-v-sofiq-4grestavratsiq-i-nov-interior-za-staro-jilishte-v-sofiq-5g restavratsiq-i-nov-interior-za-staro-jilishte-v-sofiq-7g restavratsiq-i-nov-interior-za-staro-jilishte-v-sofiq-8g

Спасен е и оригиналният дървен паркет, който се оказал в учудващо добро състояние. Също така са запазени и три винтидж шкафа на американска фирма Morris of California (от 70-те години), които собственика собственоръчно реставрирал в шаби шик стил. Мебелите са предимно от дървената серия Hemnes от шведския производител ИКЕА, които пасват на общата визия на жилището.

Поради изключително лошото си състояние се наложило цялостното реновиране на втората половина от жилището, която включва входното антре, баня и кухня, придавайки им съвременен вид. На мястото на старите входни врати е сложена една врата от дърво и метал.

Андрей : Успяхме за запазим дори оригиналния звънец, който продължава да работи и се чува от първия етаж 🙂

Върху пода е положен гранитогрес, а таваните са  окачени с цел създаване на уютно усещане и равномерно разпределение на светлината. Кухнята е изработена от дървен масив, който е ръчно боядисан, като идеята отново е да се придаде рустикална визия. Трапезната маса и столовете са били част от ателието, но както личи са преминали през сериозна реставрация.

Като цяло в жилището преобладават няколко стила. Доминиращ е скандинавският стил със своята изчистена белота и естествени материали (дървото), френският прованс и мебели в шаби шик стил, както и някои модерни елементи.

restavratsiq-i-nov-interior-za-staro-jilishte-v-sofiq-911g restavratsiq-i-nov-interior-za-staro-jilishte-v-sofiq-912g restavratsiq-i-nov-interior-za-staro-jilishte-v-sofiq-913g
restavratsiq-i-nov-interior-za-staro-jilishte-v-sofiq-915g restavratsiq-i-nov-interior-za-staro-jilishte-v-sofiq-914-1g
restavratsiq-i-nov-interior-za-staro-jilishte-v-sofiq-916g restavratsiq-i-nov-interior-za-staro-jilishte-v-sofiq-917g

Шаби шик (от анлигийски Shabby chic – износен шик) е течение в интериорния дизайн, което възниква в Англия през 80-те години на миналия век. Свързан е със старите английски провинциални къщи и съчетава уют и романтика в ретро стил.

Share With:

Ива Делиева - Автор и главен редактор на онлайн изданието Модерен дом. Определя себе си като всестранно развита личност с множество интереси, като едни от най-силно изразените са интериорният дизайн и архитектурата. Обича да пише за различното, за иновациите и се стреми да открива необичайното, дори и в най-обичайните неща.

support@moderendom.net

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.