HomeНовиниМалка къща – предимства и предизвикателства

Малка къща – предимства и предизвикателства

Знаете ли каква е вноската по ипотеката на жилището Ви? А още колко години ще го плащате?

Или може би сте под наем?

Жилищните проблеми и въпроси се въртят в главите, както на младите хора, така и на възрастните. В България, където всеки предпочита да притежава собствен дом, това е основният разход на домакинството.

Движението „Малка къща“ ( Tiny House) за щастие има ефективно решение. И то дори се превръща в житейска философия. В САЩ се заражда движението „Малка къща“ (Tiny House Movement), което започва да обхваща целия свят.  Хората се присъединяват към движението по различни причини, но най-популярните са финансови проблеми и желанието за повече време и свобода или пък желанието за по-зелен и екологичен живот.

Предимствата на малката къща.

Животът в малка къща осигурява огромни финансови предимства и способността да водите начин на живот, изпълнен с приключения. За повечето българи  до 50% от приходите им  са посветени на покрива над главата! Това означава, че много хора ще прекарват много време в измисляне как да си позволят своя дом. Купуването на къща често означава най-малко 20 години работа през целия си живот, за да я изплатите. Поради високата цена на притежаването на жилище с „типичен размер“, както и свързаните с това разходи (и културата на „купувай сега, плащай по-късно“),  голяма част от българите живеят от заплата до заплата.

Работим усилено, за да си позволим по-големи къщи и жилища, отколкото имаме нужда. Продължаваме да работим, за да можем да напълним къщите си с още неща… предмети, които може да не ни трябват, но така или иначе да ги купим. Много хора са претоварени от натоварените си графици и задължения.

Затова и тенденцията към малки къщи се превръща в социално движение. Хората избират да намалят пространството, в което живеят, да го опростят и да живеят с по-малко. Хората възприемат минималистичната житейска философия и свободата, която съпътства начина на живот на малката къща. Движението  „Малка къща“ е нещо повече от просто живеене в малко пространство (въпреки че малка къща със сигурност е част от него).

Предизвикателството да живеете в малка къща.

Да живееш в по-малко пространство е изпитание за изобретателността и креативността. Малките къщи са толкова различни, колкото и са различни характерите на собствениците им. Това, по което обаче си приличат е, че функционалността и идеите, които собствениците им използват, вдъхновяват много интериорни дизайнери и архитекти. Вижте примерите по-долу.

Share With:

Ива Делиева - Автор и главен редактор на онлайн изданието Модерен дом. Определя себе си като всестранно развита личност с множество интереси, като едни от най-силно изразените са интериорният дизайн и архитектурата. Обича да пише за различното, за иновациите и се стреми да открива необичайното, дори и в най-обичайните неща.

support@moderendom.net

No Comments

Leave A Comment