HomeИновацииКак правилно да позиционираме телевизора върху стената?

Как правилно да позиционираме телевизора върху стената?

Виждал съм много телевизори поставени върху стени във всекидневни, спални, трапезарии – общо взето навсякъде. Това електронно устройство често се превръща във фокусна точка на стаята и в голяма част от времето прекарано у дома хората гледат към него ( повечето без дори да се усещат). Монтирането на телевизора трябва да бъде съобразено с няколко изисквания, които на пръв поглед не са от голямо значение, но в дългосрочен план могат да ви спестят главоболие, проблеми със зрението и други неудобства. Нека видим с какво трябва да се съобразите, когато монтирате телевизор на стената.

Пълно ръководство в 5 лесни стъпки!

 

1. В коя част на стаята ще разположим телевизора?

kak-pravilnoto-da-pozitsionirame-televizora-varhu-stenata-t1

Истината е, че разположението на телевизора диктува как и къде ще бъдат разположени останалите мебели. Най-важното при изборът на позиция е гледната точка. Трябва да определите, от кого и от къде ще се гледа телевизия – дали ще е от меката мебел в хола, масата в трапезарията, кухненското работното място или друга гледна точка.

Друг елемент, който играе важна роля е прозорецът. Не си и помисляйте да слагате телевизора на стена, ако на отсрещната има прозорец. Да, технологиите са напреднали и в магазините се продават телевизори със специално покритие, което не отразява светлината – това няма да ви помогне особено, ако на отсрещната стена е позициониран голям слънчев прозорец. Частично решение на проблема могат да бъдат плътните щори или пердета.

2. На каква височина да се монтира телевизорът ?

kak-pravilnoto-da-pozitsionirame-televizora-varhu-stenata-t2

Тук няма общоприети норми, но факторът височина е много важен и трябва да бъде съобразен. Най-често срещаната грешка в това отношение е поставянето на електроуреда много високо. Например в кухнята, където нямаме много място за него, често го монтираме над шкаф, друг електроуред или на стойка, високо – за да не пречи. Не след дълго обаче, разбираме, че болките във врата и главата най-вероятно са от необичайната поза, която сме заели, за да гледаме екрана.

Както споменах по-горе, няма правила за височината, но най-добре е да се съобразите с мястото, от което ще го гледате – дали ще сте легнал, седнал или прав ( в кухненския бокс, например). Постарайте се да го позиционирате на нивото на очите, за да избегнете неудобните пози.

3. Как да монтираме телевизорът със стената?

kak-pravilnoto-da-pozitsionirame-televizora-varhu-stenata-t3

Това, което бих дал като съвет за монтажните дейности е да се обърнете към професионалист. Трябва да се съобразите с няколко неща още при купуването на телевизора. 99% от съвременните телевизори имат приспособления за стенен монтаж в комплекта, но все пак обърнете внимание. Ако ще монтирате телевизора върху стена от гипсокартон, трябва да знаете, че подобен тип стени не могат да издържат тежест по-голяма от 30 кг. (понякога и по-малко), така че внимавайте.

4. Как и къде да скрием многото на брои кабели?

kak-pravilnoto-da-pozitsionirame-televizora-varhu-stenata-t4

За да работи и предава картина един телевизор има нужда от няколко кабела, а ако към него са свързани допълнителни приемници и предаватели на мултимедия, броят на кабелите се увеличава драстично. Ако жилището ви е в процес на ремонт и знаете къде точно ще се намира вашия телевизор, осигурете канал за кабелите  скрит в стената. Изходът на този канал не бива да е на разстояние по-голямо от 6-10 см. от горния или долния край на телевизора.

Ако монтирате телевизора в по-късен етап, снабдете се с PVC конзоли за скриване на кабели. За да ги прикриете, може да ги боядисате в същия цвят като стената, да ги облепите в цветно фолио или да използвате въображението си, поставяйки пред тях различни декорации като вази, картини и други.

5. Какъв трябва да е размер на екрана?

kak-pravilnoto-da-pozitsionirame-televizora-varhu-stenata-t5

Може би и вие, като повечето хора искате да притежавате възможно най-големия телевизор, особено ако сте кино маниак и обичате да прекарвате голяма част от времето си пред екрана. Да си купите такъв огромен телевизор не би било проблем, но преди това проверете дали стаята ви позволява това, без големия размер да вреди на зрението ви.

За аналогова телевизия, правилната дистанция се определя като умножим диагонала на екрана по 2.5 Ако телевизията, която ще гледаме е цифрова и по-специално HD, умножаваме по 1.6. Полученият резултат се конвертира от инчове в сантиметри, като използваме следната формулата :

1 инч = 2,54 см.

Share With:

Ива Делиева - Автор и главен редактор на онлайн изданието Модерен дом. Определя себе си като всестранно развита личност с множество интереси, като едни от най-силно изразените са интериорният дизайн и архитектурата. Обича да пише за различното, за иновациите и се стреми да открива необичайното, дори и в най-обичайните неща.

support@moderendom.net

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.