Trending News
HomeГрадинаКак да създадем красива гледка от прозореца на нашата къща

Как да създадем красива гледка от прозореца на нашата къща

Как можем да създадем по-силна връзка между дома и градината като оформим ландшафтното пространство около къщата ни, имайки предвид гледката отвътре?

Красивият изглед през прозореца може коренно да промени усещането ни не само за стаята, но и за цялата къща. Независимо дали притаяваме дъх пред гледката от прозорците на модерен пентхауз в центъра на града или пък се радваме на зеленото дърво, което виждаме от чардака на селската ни къща в Балкана, впечатляващата гледка е едно от основните достойнства на съвременния дом, което напоследък често натежава в избора на жилище и, разбира се, покачва неговата стойност.

Как бихме могли самите ние да създадем красива гледка, на която да се радваме?

Ако сега започвате да планирате оформление на вашата градина и искате да подобрите изгледа от прозорците на къщата си, вижте следните дизайнерски съвети как да се възползвате максимално от даденостите, които имате, за да си създадете красива гледка.

Обърнете внимание на настоящата гледка от прозорците си

Дръпнете пердетата и щорите, погледнете навън и вижте настоящата гледка от всеки прозорец и стъклена врата. Какво виждате от прозорците на най-често използваните стаи? Има ли навън неща, които бихте искали да прикриете с растения или пък други, които искате да изпъкнат и да привличат погледа? Възможно ли е прозорците с най-красивия изглед да бъдат уголемени, за да отворите повече пространство за красивата гледка?

Мислете за прозорците като за рамка за картини

Погледнете през прозорците на дома си, сякаш гледате картина и се запитайте къде пада погледът ви? Върху нещо привлекателно или върху препълнената кофа с боклук?  Какво бихте искали да видите във всяка рамка спрямо това, което виждате в момента? Отбележете си кои гледки могат да бъдат подобрени и как, за да направите план за действие.

Преценете дали искате гледка в близък или далечен план

Помислете за цялостната композиция на гледката през прозореца ви подобно на начина, по който художникът мисли за композицията на дадена картина. Върху кои елементи искате да акцентирате – върху тези, които са близо до прозореца или тези, които са по-далеч в пространството?

Когато говорим за близък план, тайната е в детайлите.  Можете да поставите група от малки саксии или малък фонтан точно пред прозореца или да оформите близък план на градинска гледка с дива лоза, засадена наблизо. По-големите елементи, като маса и столове на открито, фонтан, огнище или дърво, работят добре на по-голямо разстояние от окото. Когато гледаме през прозореца, такива елементи ще привлекат погледа ни, ако са разположени по-дълбоко в градината.

Вземете предвид ъгъла на гледане

Градинската гледка от прозорците на приземния етаж е различна от тази, която виждаме през терасата на втория етаж, например. Много по-лесно можете да прецените разположението на градинските пътеки и лехите с растения, когато ги виждате отгоре, а не когато сте в градината. Ако се спрете на строги гeометрични линии и стриктно подреждане на растенията, резултатът ще бъде   градина, която визуално изглежда поразително отгоре — дори и през зимата, когато част от лехите са празни.

Изборът на криволичещи градински пътеки и с много и различна буйна растителност е друг начин да имате прекрасна гледка от високо.

Погрижете се да имате уединение

Най-вероятно някои от прозорците ви не предлагат достатъчно добри гледки, защото гледат към оживена улица или към дневната на съседа.  В този случай вероятно ще искате избирателно да скриете нежеланата гледка и да пренасочите погледа другаде.  Добавянето на жив плет или саксийни растения около вътрешния двор е добър начин да скриете нежелани гледки.  Обмислете с каква височина ще бъдат растенията, които ще използвате за параван, за да отворите или затворите различни гледки.

Разкрасете голите стени

Направете по-интересна скучната ограда или грозната стена, която виждате през прозореца си. Лесно можете да го постигнете, ако засадите лоза, която ще покрие стената с красиви листа или пък използвате саксийни растения, за да направите вертикална градина. Ако имате непривлекателна гледка без никаква възможност да направите промени във външната среда, то тогава лесен начин да се отървете от нея е да матирате стъклото или да поставите цветно фолио върху него.

Добавете фокусни точки

Когато гледате през прозореца, фокусната точка е мястото, на което се спира погледът ви. Различни акценти могат да изпълняват ролята на фокусна точка –  привличащи погледа растения, клетка за птици, огнище   или кът за сядане. Има две стратегии за дизайн, с които можете да превърнете един акцент във фокусна точка:

  • Намерете правилното място на акцента

 Поставете фокусната точка по протежение на линията на зрението, докато гледате през прозореца.

  • Уверете се, че акцентът изпъква

Обикновено това означава да се създаде контраст между акцента и заобикалящата го среда чрез използване на различни форми или цветове. Ако работите с ландшафтен архитект или дизайнер, когато изготвяте проекта за вашата градина, той може да ви помогне да добавите фокусни точки, центрирани спрямо гледките от прозорците.

Можете и сами да определите разположението на фокусните точки, ако докато стоите на прозореца, помолите някой от близките ви да постави акцента на място в градината, което съответства на височината на погледа ви и да го премества, докато намерите най-подходящото разположение. Ако се съмнявате, просто центрирайте фокусната точка спрямо рамката на прозореца.

Планирайте и зимната гледка

Обикновено зимата е сезонът, когато прекарваме повече време на закрито, гледайки към градината. Затова помислете и за зимната гледка. За нея може да използвате растения в ярки цветове, горски плодове или зимни цветя. Вечнозелените растения и иглостните дървета допринасят много за красивата гледка целогодишно, но са особено ценни, когато всичко останало в градината спи.

Share With:

Ива Делиева - Автор и главен редактор на онлайн изданието Модерен дом. Определя себе си като всестранно развита личност с множество интереси, като едни от най-силно изразените са интериорният дизайн и архитектурата. Обича да пише за различното, за иновациите и се стреми да открива необичайното, дори и в най-обичайните неща.

support@moderendom.net

No Comments

Leave A Comment