Trending News
HomeСпалняИзбор на ортопедичен матрак – Функции, видове пълнеж, размери

Избор на ортопедичен матрак – Функции, видове пълнеж, размери

В тази статия ще ви предоставим една много важна и полезна информация относно избирането на правилен матрак за вашата нова спалня и по-специално – ортопедичен такъв. Когато избираме матрак, трябва да сме с ясната нагласа, че това не е лесен избор. Крайното решение е обвързано с редица фактори, най-важния, от които е цената, съобразена с качеството и вида на матрака, които са от основно значение. Така че преди да отидете на пазар за нов матрак, прочетете това ръководство, което определено ще ви помогне в избора.

Избор на ортопедичен матрак | Основни фактори

За да бъде вашия сън спокоен и дълбок, позицията на тялото ви трябва да бъде правилна. Функцията на ортопедичния матрак е да държи гръбначния стълб изправен и да гарантира правилната позиция на тялото. Освен това обаче матракът трябва да предлага комфорт, кожата трябва да диша и да не се чува скърцане. Това са основни фактори, при които трябва да се ръководите, когато купувате матрак.

 • Поддръжка. Ортопедичният матрак е изработен така, че да съответства на различните килограми на тялото и да гарантира правилна позиция на гръбначния стълб, тъй като при по-тежките хора натиска е по-голям, съответно при по-леките обратно. Матракът няма свойството да провисва, а се нагажда според съответното тяло.
 • Комфорт. Не само правилната стойка на тялото е от съществено значение, но и кожата ви трябва да се чувства добре върху самия матрак, тялото да не бъде притиснато или натоварено. Дишащите материали, от които е изработен матрака не позволяват потенето по време на сън.

izbor-na-ortopedichen-matrak-funktsii-vidove-palnej-razmeri-1g

Ето и няколко допълни фактори характеризиращи ортопедичните матраци, които не трябва да пренебрегвате.

 • Хигиеничен. Матракът е добре вентилиран, защото поддръжката на оптимална температура и ниво на влажност по време на сън са от изключителна важност. Някои производители създават сложни системи за вентилация, които допълнително допринасят за комфорта по време на сън. Важно е да обърнете внимание и на покриващия слой на матрака – може да е универсален или да е предназначен за определен период от годината. Някои матраци имат горен слой направен от вълна за зимата, а други са изработени от памук – за лятото.
 • Хипоалергенен. Ако матракът е направен от екологично чисти материали, то е ясно, че няма как да развиете алергия от него. Това също е много важен фактор относно избирането на ортопедичен матрак, особено ако става дума за малко дете.
 • Стабилност на крайщата. Ако имате навика да седите на ръба на леглото или да спите в края, то обикновените матраци се свличат и след време заемат тази форма, все едно седите или лежите там, но добрите производители на ортопедични матраци подсилват ръба на рамката с полиуретан или стоманена пръчка.

izbor-na-ortopedichen-matrak-funktsii-vidove-palnej-razmeri-2g

Твърдостта на ортопедичните матраци

Качеството и нивото на упора на гръбначния стълб се определя от твърдостта на матрака, на който спите. Класифицират се три групи твърдост:

 • Мек – Тези матраци са предназначени за хора с ниско тегло, както и за възрастни хора.
 • Полу-твърд – По-висока твърдост е предназначена за хора с по-здрави тела.
 • Твърд – Тези матраци са предназначени за деца и млади хора, които все още не са завършили изграждането на своя скелет, както и за хора, които имат високо тегло.

А как по-точно да определите кои матрак е за вас? Хубаво е да имате придружител, който хубаво да огледа позицията на вашето тяло, когато сте легнали върху матрака.

 • По-мек, отколкото е необходимо – Ако гръбначния ви стълб се огъва, сякаш сте легнали в хамак, значи това определено не е вашия матрак. Когато матракът е прекалено мек и тялото ви потъва в него, това може да ви предразположи към болки в гърба.
 • По-твърд, отколкото е необходимо – Ако линията на раменете и бедрата изглежда повдигната, това означава, че матрака е прекалено твърд за вашето тяло и може да се събудите с извествен дискомфорт, като схванат врат, крака или ръце.

izbor-na-ortopedichen-matrak-funktsii-vidove-palnej-razmeri-3

Друг критерий за избор на матрак е, както вече споменахме теглото на човека:

 • До 60 кг – мек матрак.
 • 60-90 кг – средна твърдост.
 • Над 90 кг – твърд матрак.

СЪВЕТ: За да разберете дали сте направили правилния избор при купуването на нов матрак ви препоръчваме да легнете по гръб и да поставите ръцете си отзад под кръста. Ако измъкването им се случи лесно, значи матрака е твърд, а ако това стане по-трудно, значи е прекалено мек.

Как да определим нивото на комфорт?  

Например, ако легнете на матрака и чувствате притиснатост към по-изпъкналите части на тялото си – бедра, рамене, то това означава, че матракът не е удобен за вашето тяло. Рискувате да имате подутини и схващания. Колкото по-голяма част на тялото е разположена върху матрака, толкова по-малко чувство за натиск има, тъй като трябва теглото да се разпредели равномерно.

На следващата страница ще ви запознаем с видовете ортопедични матраци, видове пълнители и различните размери, а също така ще ви дадем и няколко съвета за избор на матрак в магазина.

Share With:

Ива Делиева - Автор и главен редактор на онлайн изданието Модерен дом. Определя себе си като всестранно развита личност с множество интереси, като едни от най-силно изразените са интериорният дизайн и архитектурата. Обича да пише за различното, за иновациите и се стреми да открива необичайното, дори и в най-обичайните неща.

support@moderendom.net

No Comments

Leave A Comment