HomeДизайнериФилип Старк. Дизайнер, който променя света

Филип Старк. Дизайнер, който променя света

Той е световноизвестен креативен архитект и дизайнер с многостранна изобретателност, винаги стремящ се да спазва своята визия: всяко творение, независимо от формата му, трябва да подобри живота на колкото се може повече хора. Тази философия го прави един от пионерите и централни фигури в концепцията за дизайн. Точно така, това е Филип Старк. Използвайки своята плодотворна работа във всички области, от ежедневните продукти, от архитектурата, военноморското и пространственото инженерство, той непрекъснато изтласква границите и изискванията на дизайна, превръщайки се в един от най-далновидните и известни създатели на международната съвременна сцена.

Как стартира кариерата на Филип Старк.

През 70-те години той си създава репутация, създавайки интериори за клиенти, като парижките нощни клубове La Main Bleue (1976) и Les Bains-Douches (1978).

Старк за първи път печели международно внимание, когато му е възложено да обнови частните апартаменти в Елисейския дворец (1983–84) в Париж за френския президент Франсоа Митеран. Той продължава да проектира интериора на ресторанта Café Costes (1984) в Париж, Manin (1985) в Токио, Theatron (1985) в Мексико Сити и Teatriz (1990) в Мадрид. Филип Старк е отговорен и за интериорния дизайн на хотелите Royalton и Paramount (1988 и 1990) в Ню Йорк, работа, която впоследствие вдъхновява хотели по целия свят да търсят неговите услуги.

Значими проекти в индустриалния дизайн.

Наред с кариерата си като интериорен дизайнер, Старк развива международна репутация въз основа на широката си гама индустриални дизайни. Работи заедно със световно известни марки, за да създаде техни продукти. Ето някои, които носят изключително неговия почерк: Лодките за Bénéteau – First 35S5, First 35.7 и създаването на интериора им. Последвани от Sailing Yacht A

С първите две лодки се дава началото на  проектирането на ново поколение яхти, които съчетават производителност, стил и ергономия. След това Старк проектира най-голямата частна ветроходна яхта в историята: дълга 145 метра, 12 700 тона. Мачтите са високи 100 метра с асансьори вътре. Ветроходната яхта (А Sailing Yacht A) е определяна като „плаваща скулптура“.

Бутилките за минерална вода на Glacier.

Футуристичните форми на бутилката за минерална вода носи много идентичност и разпознаваемост за марката. Може би единствената по-разпознаваема бутилка е тази на Кока  Кола.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Сокоизстисквачката Juicy Salif, създадена от Филип Старк за Alessi, е излязла като от бъдещето.

Тя очарова със своя  изненадващо функционален, революционен и футуристичен дизайн. Излята е от алуминий, а Вашият цитрусов сок никога няма да бъде същият.

Четка за зъби за Fluocaril.

Филип Старк създава прототипа на четките пред 1989 г. Интересното, че в интернет може да намерите прототипи със запазения дизайн на дръжката на цени между 500 и 700 $.

Чанта за багаж за Samsonite. Това е фантастичен бизнес куфар, който има много интересен дизайн, различаващ се от традиционните, характерни за  марката. Изработен е от здрав плат и материали.

Офис мебели за Vitra дизайн на Филип Старк

Впечатление прави Бюрото BaObab, проектирано от Старк, което е идеално за работа. Конструирано като едно цяло, то е проектирано да включва място за съхранение и да побере кабели. Формата на бюрото  BaObab е „скулптурен обект“ – както го нарича самият Филип Старк . Топлите му цветове са привлекателни и органичната му форма предизвиква конвенционалния свят на прави ъгли.

И още : Телевизорите за Thomson Multimedia, Часовници за Fossil, Очила за Alain Mikli, Оптична мишка за Microsoft.

Това е само върха на Айсберга  – дизайните, които са емблематични и носят много популярност на Филип Старк. В портфолиото му може да видите много архитектурни проекти – както интериорни, така и екстериорни решения. Освен това има доста интересни решения за мебели, индустриален дизайн, дизайн на различни превозни средства и други.

Със сигурност ще ви е интересна и статията за Карим Рашид – стихията в света на дизайна

Share With:

Ива Делиева - Автор и главен редактор на онлайн изданието Модерен дом. Определя себе си като всестранно развита личност с множество интереси, като едни от най-силно изразените са интериорният дизайн и архитектурата. Обича да пише за различното, за иновациите и се стреми да открива необичайното, дори и в най-обичайните неща.

support@moderendom.net

No Comments

Leave A Comment