Trending News
HomeБаняДълга и тясна баня. Как да решите уравнението?

Дълга и тясна баня. Как да решите уравнението?

В съвременния живот често се налага да решаваме сложни задачи и уравнения. В задачата се пита: Как на три (а понякога и по-малко) квадратни метра да разположите всички необходими за една модерна баня – тоалетна чиния, мивка, душ, шкаф (евентуално бойлер), уред за отопление? Надяваме се, че след като прочетете тази статия, ще имате поне частичен отговор на въпроса и ще успеете да планирате и обзаведете своята дълга и тясна баня.

Ние от Модерен дом считаме, че всяка баня може да бъде проектирана и правилно подредена. По този начин тя ще бъде удобна и функционална. Естествено, важно е да се спазват някои задължителни разстояния между отделните санитарни прибори. С това ще си гарантирате, че тяхното използване ще бъде удобно. Минималните разстояния – пред душа, ваната и мивката, са поне 0,7 м2. Пред тоалетната чиния пък стандартният минимум е най-малко 0,5 м2.  Това разстояние ще ни даде удобство, при всекидневно ползване. След като знаем това, е време да хванем метъра и да начертаем на един лист размерите. След това да подредим първо там нашата санитария и мебели.

Вероятно се досещате, че една твърде малка мивка едва ли ще Ви бъде удобна при ежедневна употреба. Така че, трябва да вземете оптимални решения. В тесните бани изборът на всичко трябва да бъде добре обмислен. На този етап също трябва да се отбележи, че в тези бани рационализираните смесители и душове също оптически могат да разширят интериора.

Тясна баня – как да организираме цветовете?

В тясната баня задължително условие е плочките на дългата стена да бъдат декорирани в по-светъл нюанс от по-късата стена.  Така ще промените оптичните пропорции на интериора.

Играта с цветовете ще направи много, но трябва да бъде умно използвана. Обмислете текстурата и комбинацията между цветовете. Нека акцентът бъде само акцент, а не да превземе цялата баня.

Осветлението и огледалата ще разширят оптически банята Ви.

Огледалата са една от най-важните части в интериора на това помещение. Може да изглежда тривиално, но разположението им на подходящите стени Ви позволява напълно да преобразите цялостния характер на помещението. При тесните бани най-доброто решение е да се поставят на по-дългите стени. Откажете се от малките огледала с големи рамки. Идеалното решение е да закачите голямо огледало на стената над мивката.

Осветлението е следващият детайл, на който трябва да обърнете подобаващо внимание. Ако има естествена светлина – използвайте я! Ще трябва да инвестирате и в изкуствена интензивна таванна светлина. Тя е добре да бъде разположена не само над свободното пространство на банята, над душа, но задължително и близо до огледалото. В допълнение към светлината на тавана си  струва да се погрижите и за допълнително декоративно осветление – лед лентите със скрито осветление или стенните лампи са идеални.

Какви мебели за тясна баня да изберете?

Конзолните мебели за баня, (наричани още висящи, или монтирани на стена),  са изключително практични, модерни и удобни. Те могат да помогнат за съхранение на доста тоалетни принадлежности в банята Ви.

Друг бонус на конзолните мебели е това, че подът под тях е оставен на показ, което оставя усещане за допълнителна широчина.

Умивалника, или мивката, може да поставите върху плот или върху някой шкаф от описаните по-горе. Това ще даде още повече пространство, но пък може да бъде и моден акцент на Вашата тясна баня. Същевременно ще Ви носи удобство и комфорт.

Това, че банята е тясна, не би трябвало да бъде пречка и със сигурност има варианти да създадете необходимата функционалност. Математиката, рулетката и моливът могат да бъдат Ваш добър приятел в проекта. Следвайки простичките съвети по-горе, Вие ще създадете удобна и практична баня, която ще изглежда модерно и ще бъде по Ваш вкус. Ако пък имате въпроси, винаги може да ни пишете и да поискате консултация.

 

Прочетете и Какво трябва да знаем преди основния ремонт на банята?

 

Share With:

Ива Делиева - Автор и главен редактор на онлайн изданието Модерен дом. Определя себе си като всестранно развита личност с множество интереси, като едни от най-силно изразените са интериорният дизайн и архитектурата. Обича да пише за различното, за иновациите и се стреми да открива необичайното, дори и в най-обичайните неща.

support@moderendom.net

No Comments

Leave A Comment