HomeАрхитектураБотаническата градина и Двореца в Балчик – уникална симбиоза от красота, спокойствие и вяра

Ботаническата градина и Двореца в Балчик – уникална симбиоза от красота, спокойствие и вяра

 

 

 

Най-напред бива построена резиденцията на кралица Мария, която тя нарича „Тихото гнездо“. След това биват изградени православен паракликс, нови самостоятелни вили, традиционна възрожденска къща, вътрешни дворове в мавритански стил и чешми, върху които са изобразени митологични герои. Така дворцовията комплекс на кралица Мария се превръща в изящно произведение на изкуството, в което се преплитат различни архитектурни елементи в старобългарски, готически, ориенталски и мавритански стил. 

 

Ботаническата градина е проектирана и изградена през 1926 г. от швейцарския ботаник Жул Жани. С много любов кралица Мария дава име на всяка градина и алея в своя райски дом. Тук можете да разгледате Алеята на виното, Алеята на вековете, Висящите тераси, Божествената градина, Английския двор.

 

 

 

Днес в Ботаническата градина се отглеждат над 2000 растителни видове от 85 семейства и над 800 рода. Колекцията от палми, например, включва 33 вида, някои от които са на повече от 50 години. Тук могат да се видят рядко срещани и екзотични дървета като каучуково дърво, бонбонено дърво, книжно дърво, моливно дърво, древното гинко билоба, едроцветна магнолия и др. Интерес предизвиква и метасеквоята, която е била смятана за изчезнал вид, докато при една научна експедиция в Китай български академик не открива живо растение. Сред най-красивите растения в градината са водните лилии, магнолиите, дървовидният божур, както и великолепно аранжираната колекция от едногодишни растения на входа. Кипарисите са донесени от градината на владиката още при основаването на Ботаническата градина. Най-старото дърво тук е бялата топола, която е над 400-годишна. Изобилието от цветя и декоративни кюпове, закупени специално от Мароко, оформят “Градината на Аллах” и напомнят мавританските градини. 

В Ботаническата градина се отглеждат и считаната за изчезнала лечебна пищялка, витошко лале, еделвайс, седефче, което е включено в Червената книга на България. В цветните фигури по алеите пък са вплетени тагетес, пламък, декоративна салвия, катарантус, циганче, далия, резини, и много други уникални цветя. Градината е получила екзотични растения от ботанически паркове, университетски институции и частни колекционери от над 80 страни в света – Мадагаскар, Боливия, Чили и редица други държави от Америка, Африка, Европа. Сред най-ценните придобивки са четири растения от вида адениум, познат още като Пустинна роза, подарени от румънски колекционер.

 

 

Една от емблемите на градината е колекцията от едроразмерните кактуси и сукуленти, която е втора по големина в Европа, след тази в Монако. Растенията са експонирани в алеята зад кипарисите в „Божествената градина” и градина “Разсадника”. Всички кактуси и сукуленти са пренесени на открито на ръце от служители на градината от зимната оранжерия. Част от огромните растения са много крехки и лесно може да бъде нарушена целостта им. Истинско изпитание всяка година е изнасянето на някои от екземплярите, които тежат над 300 килограма. В колекцията са представени и едни от най-старите екземпляри бодливи растения, някои от които на възраст над 60 години.

Цялата колекция кактуси и сукуленти наброява около 3900 вида, а навън се изнасят над 40 вида едроразмерни растения. Особено интересно с внушителните си размери е „Агаве Американа”. Още по-тежки са опунциите – те достигат до 500-700 кг и 3 метра височина.

 

Share With:

Ива Делиева - Автор и главен редактор на онлайн изданието Модерен дом. Определя себе си като всестранно развита личност с множество интереси, като едни от най-силно изразените са интериорният дизайн и архитектурата. Обича да пише за различното, за иновациите и се стреми да открива необичайното, дори и в най-обичайните неща.

support@moderendom.net

No Comments

Leave A Comment