Trending News
HomeНовиниАзиатски минимализъм в дизайна

Азиатски минимализъм в дизайна

Изтокът винаги е наблягал на минималистичният подход към живота. Още от хиляди години там се отхвърля материализма и хората се стремят към минимализъм. Тази философия проличава много явно в тяхното ежедневие, стила им на живот и интериора в домовете им. Тя се основава на простотата, хармонията и обеднидението на неутрална цветова палитра, която на пръв поглед е изглежда обикновена, но с ярко очертани цветови акценти. Фокусира се върху връзката между обектите, пространството и осветлението.
Много хора вярват, че движението на минимализма се стреми да унищожи и премахне всички декоративни шарки. Това е неправилно. Той се стреми да подобри един или два модела, като ги подчертава по ефективен начин.

Азиатски минимализъм в дизайна

Една от целите на азиатският минимализъм е стаята да е изпълнена с въздух, запазвайки максималния свободен обем на апартамента или стаята. Интериорът съдържа само най-необходимото, но в същото време красотата и естетиката остават непроменени.
Ето някои основни характеристики :
• Геометрични форми, изчистени и прави компоненти
• Прости, обикновени материали
• Повторение за придаване на усещане за ред и обединение
• Открити пространства
• Ярки неутрални цветове, бели
• Само неща, които служат на цел

 

Опростени форми, които освобождават погледа от всякакви ярки дразнители, природни материали като камък и дърво, максимална функционалност, ергономичен дизайн, неутрални цветове – това са най-общите характеристики на изтока.

Интериорният дизайн на жилищата е ниски мебели, като столовете или отсъстват или са малко на брой.
Във всекидневната задължителният елемент е дървена маса с правоъгълна форма. Височината му може да бъде от 30 до 50 сантиметра.

 

Помещенията за сън са изчистени, като няма излишни мебели а само най-необходимите и практични .

Освен това липсата на ненужни предмети не означава, че жилищните помещения трябва да бъдат скучни и монотонни. Голям брой декоративни елементи и довършителни картини придават на интериора специален източен привкус.

В Азия широко използвани за декориране са калиграфски надписи на оризова хартия, която може да се окачи на стената или да се постави на рафта.
Друга интересна разлика е използването на плъзгащи врати, с които допълнително се цели да се спести пространство и да отвори още повече помещенията помежду си.

 

Share With:

Ива Делиева - Автор и главен редактор на онлайн изданието Модерен дом. Определя себе си като всестранно развита личност с множество интереси, като едни от най-силно изразените са интериорният дизайн и архитектурата. Обича да пише за различното, за иновациите и се стреми да открива необичайното, дори и в най-обичайните неща.

support@moderendom.net

No Comments

Leave A Comment