НачалоАпартаментиAlmirante Reis Рехабилитация на таванско помещение в сграда от 1906 г.

Almirante Reis Рехабилитация на таванско помещение в сграда от 1906 г.

Almirante Reis Рехабилитация на таванско помещение в сграда от 1906 г.

Днес ще разгледаме наскоро завършен проект на архитектурно студио BALA – Almirante Reis, рехабилитация на таванско помещение в сграда от 1906 г. в Лисабон, Португалия.

При ремонт, направен през 21 век,  на покривната част или по-точно на тавана на сграда от 1906 г., се установява връзка между разликата в годините и различният начин на живот, но освен това и между съответните строителни методи , които трябва да съществуват едновременно  и хармонично.

С помощта на реновацията е възстановен този апартамент от 90 кв. м, който преди това е предоставял  много лоши условия за живот, като е постигнато и запазването на основното историческото наследство и са съхранени елементи , които се считат за характерни за този период .

Примери за това са каменната зидария, неправилната каменна зидана стена, дървените греди и стълбовете на покрива, които са издадени и напомнят за оригиналната строителна система през този век. Установява се и строг подход с фокус върху детайлите, като боровата дървесина например. Тя е избрана  за основен материал, като се разкрива хармонията и съвместимостта между този материал и останалите .

Първоначално апартаментът е бил разделен на няколко малки стаи  с ниски тавани. Незабавно е започнато трансформиране на стаите , като се цели да се постигнат по-просторни стаи с високи тавани, като се използва за предимство съществуващото таванско помещение.

 

Отваряйки централната част на апартамента, се създава нова функционална организация , която предоставя повече пространство между отделните площи. Уголемява се обемът на апартамента, както и дълбочината му на посока изток/запад. Естественото осветление и вентилацията също се увеличават. Новият стил на мястото позволява по-практичен и функционален вид на къщата.

Кухненската част е по-затворена като са отделени голям кухненски плот и трапезария в централната част на стаята, където тавана е по-висок.

Преместването на банята във вътрешността на апартамента дава възможност всички прозорци да осветяват централната част. Банята се превръща в единствената вътрешна площ на къщата, в която има светъл прозорец с люк. Този нов интериор с отворена централна част и полиран месинг по част от мебелите, позволява да се открои тавана и пространството около него .

Обособената спалня е свързана с останалите части в къщата посредством живописен елемент – златно кадифе и копринена завеса – които минават по продължението на месинговата стена.

Тапетът се състои от богата палитра в хроматични тонове, която достига до керамичните плочки на стария комин, стените на банята, както и  до камъка на кухненския плот.

Мебелите, лампите, килимите и растенията са внимателно подбрани като естествено продължение на разказа за архитектурния проект.

Снимки: © Ivo Tavares Studio

Разгледайте и статията Оригинален интериор на таванско помещение с интересни елементи.

 

 

Сподели
Оцени статията

Ива Делиева - Автор и главен редактор на онлайн изданието Модерен дом. Определя себе си като всестранно развита личност с множество интереси, като едни от най-силно изразените са интериорния дизайн и архитектурата. Обича да пише за различното, за иновациите и се стреми да открива необичайното, дори и в най-обичайните неща.

support@moderendom.net

Няма коментари

Вашият коментар