НачалоИнтервютаСъчетанието на музика, живопис, поезия и философия, вложени в идеята на дизайнерския проект

Съчетанието на музика, живопис, поезия и философия, вложени в идеята на дизайнерския проект

Съчетанието на музика, живопис, поезия и философия, вложени в идеята на дизайнерския проект

Миглена Владова – млад инженерен дизайнер, с богат опит в интериорните и екстериорни решения. Миглена Владова е лицето, което стои зад PMP Project. Независимо дали  става въпрос за апартамент, ресторант или хотел, интериорите, създадени от PMP Project, се отличават с елегантност на решението, баланс между стил и функционалност, отличен подбор на използваните материали и непреходност.

Началото за Миглена Владова е веднага след дипломирането. Започва да трупа ценен опит и стаж в утвърдени проектантски бюра. Съвсем естествено следва основаването на самостоятелна практика и изграждането на висок имидж и репутация.

Най-големият източник на вдъхновение за уникалните й проекти са пътуванията и запознанството с различни култури, разкрива Миглена. „През вековете стиловете и декорът на домовете ни са претърпели драстични промени – от практична скромност, през аскетична пестеливост и разточителен разкош, до причудлива еклектика и изумителен футуризъм. Най-интересното в тази история е, че нито един от доминиращите през времето стилове в дизайна не отминава напълно и след своя залез може да намери интерпретация в новите тенденции“, казва тя и не пропуска да спомене, че черпи вдъхновения и от книги, списания и интернет публикации. Както и от световните изложения, където наблюденията са преки и на място. „Удобство, мечтание, уют и хармония, хармония човек и вещ, а може би – човек и копнеж. Това е всъщност философията на интериорния дизайн. Това голямо предизвикателство да бъде изречена тази философия чрез предмета-символ; символ на потребност и очаквания там някъде на границата между мечта и реалност“, смята талантливата дизайнерка.

За нея функционалността на пространството е водеща цел в дизайна на всеки нов проект, било то жилищен или обществен. „Подходът при двете направления е еднакъв, но целта е различна и трябва да се съобразяваме с различни неща. При частните провокацията за създаване на домашен уют се свързва с характера и манталитета на домакина. Затова работата със собственика на дома е съпреживяване на функционалното и компромис с реалното. В диалога и общуването естетическата претенция не бива да доминира над функционалността. От друга страна, естетическият акцент е онова, което впечатлява и с което се откроява един дом. Индивидуалността на собственика и стилът на дизайнера трябва да се откроят в еднаква степен, а това е огромно творческо предизвикателство. При обществените проекти таргет групата е по-голяма и различна.

 

Хотелите имат специфична функция на жилищни сгради. Те бележат пресечната точка между публичното и частно пространство. Големите обществени пространства предоставят безкрайни възможности за създаване на желаната атмосфера. Може би точно тази безкрайност и свобода са предпочитаното предизвикателство за един проект,“ казва още Миглена Владова.

Цветови комбинации, стилове, техники за постигане на определена визия и детайлизиране на елементите – това са основните тенденции във вътрешния дизайн. „Мен ме вълнува съчетанието на музика, живопис, поезия и философия, вложени в идеята на дизайнерския проект. Силата на тренда е там, където погледът е заслепен от стилизацията и естетизацията на мига и се насочва към удоволствието от досега с предмета и детайлите. Когато преминаваш отвъд визуалното и проектирайки сетивност, постигаш ефекта, присъщ на едно дизайнерско творение. За мен е важно да създавам интериори, неподвластни на времето и тенденциите, за мен е важно всеки стил да има своето дълголетие“, обобщава Миглена Владова.

Сподели
Оцени статията

office@moderendom.net

Няма коментари

Вашият коментар